Antradienis, 24 birželio, 2025
PagrindinisGyvenimasMaisto planuotoja patarė, kaip pasiruošti šventėms

Maisto planuotoja patarė, kaip pasiruošti šventėms

Svarbu viską kruopščiai ir atsakingai susiplanuoti.
Daugiau, bet protingai apsipirkti
galime su aiškiu planu,
kai iš tų pačių produktų galime pagaminti
daugiau nei vieną patiekalą.

Planuojant švenčių stalą,
pradėti reikėtų nuo žmonių skaičiaus
ir numatomo valgiaraščio.

Ne visi 12 patiekalų turi būti pagrindiniai.
Istoriškai Kūčių vakarienė buvo kuklesnė.
Ant stalo keliaudavo:
• kalėdaitis,
• silkė,
• bulvės,
• namuose kepti kūčiukai,
• kisielius,
• spanguolės,
• riešutai,
• džiovinti obuoliai,
• košės.

Mes irgi turime paruošti 1-2 pagrindinius patiekalus.
Prie jų turime pateikti:
• garnyro,
• lengvų salotų,
• daržovių,
• duonos,
• užkandžių,
• ko nors saldaus.
Ir ne viską reikia gaminti.
Džiovinti vaisiai ar riešutai
yra puikus užkandis
ir gali likti Kalėdų
ar Naujųjų stalui.

Viena suaugusio žmogaus maisto porcija
sudaro maždaug 500-600 gramų,
vaikai suvalgo per pus mažiau.
Todėl vienam žmogui reikės
maždaug 200 gramų žuvies
ar mėsos patiekalo,
100 gramų salotų, garnyro,
poros šimtų gramų užkandžių.

Patariama susidaryti 2 pirkinių sąrašus.
Pirmasis bus reikalingas likus savaitei iki švenčių.
Jame atsiduria ilgai negendantys produktai:
• miltai,
• aliejus,
• cukrus,
• druska,
• kava,
• saldumynai.

Antrasis sąrašas pravers prieš pat šventes,
kadangi reiks:
• daržovių,
• žuvies,
• mėsos,
• pieno.

Prieš keliaujant į parduotuves būtų verta apsibrėžti,
kokį biudžetą galite skirti šventėms.
Tam gali pagelbėti maisto prekybos elektroninės parduotuvės.
Nebūtina nusipirkti.
Norimus produktus tiesiog susidėkite į krepšelį
ir matysite,
kokią apytiksliai sumą išleisite.
Jei numatytas biudžetas viršijamas,
čia pat iš krepšelio išimkite produktus,
kurie yra ne tokie būtini.

Artėjant šventėms, ne tik pinigų,
bet ir laiko sutaupyti padės
gerai suplanuotas darbų pasiskirstymas.
Jei rengiate suneštinę šeimos vakarienę,
su artimiausiais žmonėmis galite susitarti,
kas ko ir kiek turės atsinešti.

Gyvename laikais,
kai galima užsisakyti jau paruoštų patiekalų.
Kas taip pat gali palengvinti pasiruošimo rūpesčius
ar padėti sutaupyti.

Pakilę nuo šventinio stalo,
nepamirškite tinkamai pasirūpinti likučiais.
Tinkamai laikomą maistą galėsite
ramiai valgyti ir kitą dieną,
o galbūt iš to, kas liko,
galėsite pasigaminti ką nors naujo.

Susiję straipsniai

Lietuva

Pasaulis

Sportas

Gyvenimas

Kultūra